toggle
Over de auteur PDF Afdrukken E-mailadres
Gebruikerswaardering: / 36
LaagsteHoogste 

Foto: At VoorhorstAt Voorhorst (1953, Zwolle)

 

Ik ben van beroep fysiotherapeut en manueeltherapeut. Naast mijn werk verdiepte ik me in de concentratiekampen van het Derde Rijk, op zoek naar de donkerste krochten in de menselijke geest en de uiterste grenzen van het menselijk incasseringsvermogen. Tot op een mooie zondagmiddag een vriend op bezoek kwam met een bijzonder boek: 'Hier, moet je dit eens lezen, ongelofelijk…' Het boek heet De moord op Rudolf Hess en is geschreven door Hugh Thomas, een Brits chirurg die het lichaam van de Duitse oorlogsmisdadiger Rudolf Hess onderzocht en zeer goede redenen had om te veronderstellen dat er een dubbelganger tussen de muren van het gevangeniscomplex in Spandau huisde. Het boek was zo bizar - de inhoud zo intrigerend - dat mijn vriend het boek nooit heeft teruggezien; het bleef twee volle jaren op mijn nachtkastje liggen totdat ik het, bij gebrek aan andere literatuur ging herlezen. Ondertussen had ik me bijna wanhopig afgevraagd of er een oplossing was te bedenken voor de dubbelgangerproblematiek. Ik kreeg plotseling een ingeving toen ik, om Rudolf Hess beter te leren kennen, (digitale) fotodatabanken ging bezoeken en duizenden foto’s aantrof.

Op meerdere foto’s stond Hess afgebeeld in bepaalde voorkeurshoudingen die ik onmiddellijk herkende omdat ze een belangrijke rol spelen in het Systeem Van der Bijl, een behandelmethode voor slecht functionerende wervels in de rug. Ervan overtuigd dat ik daarmee een sleutel in handen had gekregen om de zaak-Hess op te lossen liet ik een notariële akte opmaken om mijn idee vast te leggen en begon het onderzoek.

Mijn manier van werken is niet alleen toepasbaar op Rudolf Hess, maar ook op andere - veronderstelde - dubbelgangers. Steeds weer duiken er verhalen op over al dan niet geregisseerde persoonsverwisselingen waarbij te denken valt aan Saddam Hussein, Kim Jong-il en John Demjanjuk. Sinds kort is de oud-president van Egypte, Hosni Mubarak als zodanig in de publiciteit: 'De echte Mubarak is in 2004 overleden,' stelt een advocaat op de eerste zittingsdag van het proces tegen de dictator. De bedlegerige man in de kooi zou slechts een kloon zijn, aldus het verslag in de Volkskrant van donderdag 4 augustus 2011 (pagina 3).

Na Mubarak maakten de media in 2012 melding van de gerezen twijfels betreffende de identiteit van Gu Kailai, de vrouw van de Chinese partijbons Bo Xilai. Ze stond terecht en werd veroordeeld, maar er bestaat grote onduidelijkheid of de veroordeelde vrouw wel de échte Gu was. 'Op foto's van voor haar arrestatie in maart (2012) zag Gu er scherp, dun en gewiekst uit. In de rechtbank verscheen een vrouw die veel korter en gezetter was dan de Gu van de foto's. Zelfs de stand van oren, neus en mond tussen de twee versies van Gu is onderwerp van uitvoerig debat.' (de Stentor buitenland 25-08-2012/BBC News Magazine: www.bbc.co.uk/news/magazine-19357107)

Met de kennis en de ervaringen die in dit e-book zijn vastgelegd kan iedereen een onderzoek naar zijn/haar favoriete dubbelganger opstarten. Helemaal probleemloos zal een dergelijk onderzoek niet verlopen omdat er rekening gehouden moet worden met nogal wat 'mitsen en maren'. Die hoeven echter niet af te schrikken, u vindt ze allemaal in deze publicatie. Mijn vriend - die van het boek - is nog steeds een goede vriend, en hij vindt het geen probleem dat ik het min of meer in beslag nam, mijn fascinatie voor de dubbelgangermaterie was een afdoend excuus daarvoor.

Laatst aangepast op zaterdag, 11 februari 2017 23:45